IJskoud cadeau

Mijn lieve broer bereikte op 29 oktober de prachtige leeftijd van 30 jaar. Tijd voor een speciaal cadeau! Ik wilde hem verrassen met een workshop die voor transformatie & adrenaline zorgt en mogelijk life changing kan zijn. Het werd de populaire uitdaging der uitdagingen: een IJSBAD workshop!

Wouter was meteen dol enthousiast. Hij is warmbloedig, vindt sneeuw fantastisch en doet regelmatig een Nieuwjaarsduik. Daarentegen haat ik de winter met sneeuw en ijs en koud douchen zag ik ook niet zitten. Toch fascineerde het me ook, 2 minuten in een ijsbad. Als je dat volhoudt, wat kan je dan nog meer? Het bleek veel lichamelijke voordelen te hebben:

  • ontgift je lichaam
  • beïnvloed je immuunsysteem
  • vermindert ontstekingen in het bloed
  • meer kracht
  • meer focus
  • betere ontspanning
  • meer energie
  • leer je ademhaling te controleren
  • versterkt je mentale weerbaarheid
  • uit gedachten en in je gevoel komen met alle zintuigen.
Op 6 juni was het zover

2 positieve cornatesten, een grote lockdown en 7 maanden later was het dan eindelijk zo ver! Tijd voor het ijsbad.
Justin van primalfocuscoldexposure uit Hilversum had het geluk om ons te mogen ontvangen op 6 juni 2021.

Op zes juni werd ik zenuwachtig wakker. Waar was ik aan begonnen? Koud afdouchen had ik in de winter 2 keer geprobeerd, maar was ik ook heel snel mee gestopt. Nu ging ik in een ton met ijs, was ik helemaal gek geworden?

Goedemorgen IJsberen,

We kregen een vrolijk, geïnteresseerd berichtje van Justin; Goedemorgen IJsberen, hebben jullie er een beetje zin in? Ik deelde dat ik zenuwachtig was en direct kregen we bemoedigende woorden van Justin met een fijne opdracht om de zenuwen te verminderen. De zon scheen en ik ging opgewekt naar Utrecht om samen met mijn broer naar Hilversum te rijden.

We werden hartelijk ontvangen. Twee yoga matjes lagen al klaar, uit de speaker klonken rustgevende klanken en als je naar Justin keek, werd je direct ontspannen.

Ademhalingsoefening

Tijd voor de ademhalingsoefeningen. Een lange inademing door je neus en een iets langere uitademing door je mond. 30 keer ademen en daarna 1 minuut je adem inhouden. Hierdoor kom je helemaal in contact met je lijf. Ik vond het lastig om mijn focus op mijn ademhaling te houden, de bitch in mijn hoofd kwam regelmatig even langs.

De eerste keer dat ik 1 minuut mijn ademhaling inhield, tintelden mijn handen en voelde ik mijn hartslag in mijn buik, dat was echt een hele gekke ervaring om mee te maken.

De laatste keer dat we de ademhaling in moesten houden en raakte ik een beetje in paniek. Ik ademde per ongeluk en de bitch in mijn hoofd ging helemaal los, het is verpest, waarom haal je adem, niet ademen, niet ademen, niet ademen, (je brein kent het woord niet niet), het lukte me niet meer om te ontspannen en op mijn lijf te focussen.

Toen we weer mochten ademen, was ik erg opgelucht. Daarna voelde het heel bijzonder. Mijn lijf en hoofd voelde heel alert en tegelijkertijd alsof je van heel ver weg komt en weer even op aarde moet landen.

Lichaamsbeweging

De volgende oefening was een kracht oefening doen, in badkleding. Ja, het ijsbadje kwam nu heel dichtbij. Je moest de oerkracht in je naar boven halen. Ik merkte dat ik dat lastig vond om de oerkracht echt los te laten.

Tijd voor het ijsbad

Daarna gingen we naar buiten en was Wouter als eerste aan de beurt. Dat was ideaal, want dan kon ik kijken hoe Wouter het deed. Hij haalde adem op dezelfde manier als we net gedaan hadden.
Hij mocht blijven focussen op zijn ademhaling en op het trapje gaan staan. Bovenaan aangekomen, mocht hij zijn handen op de rand zetten en zijn voeten op de andere rand van de ton vol met ijs.

Nog een keer diep inademen. Je adem vasthouden, je helemaal in het ijsbadje laten zakken en dan pas uitademen. Focus op je ademhaling; in en uit. Wouter had een snelle ademhaling en in het begin lukte het niet om hem langzamer te krijgen, maar hoe langer hij er in zat, hoe beter het ging. Het lukte hem om er 3 minuten in te zitten. Wat een prachtige prestatie is voor de eerste keer.

20210606_145913
gekwetst in de liefde
Mijn IJSBAD ervaring

Daarna was het mijn beurt. Ik liep het trapje op en voelde me zenuwachtig. Ik ademde op de geleerde manier. Boven de ton moest ik nog 3 keer ademen en de ademhaling vasthouden en in de ton laten zakken. Mijn eerste reactie was  “oei wat is dat koud.”
Ik deed mijn ogen dicht en focuste op mijn ademhaling. Dat ging best goed.

Op het moment dat ik mijn ogen open deed voor de foto, verloor ik even mijn focus op mijn ademhaling en jawel, daar was ze weer, de bitch in mijn hoofd (i’m back!) Justin coachte mij erdoorheen en ik hoorde hem zeggen: voel de ontspanning.
De bitch vond het niet ontspannen en focuste op het feit dat het heel koud was.
Ik realiseerde me al snel dat ik het beste heel stil kon blijven zitten, dat zorgde voor wat rust. Justin vertelde dat ik de uitademing kon uitzuchten. Ik deed wat verkeerd en ik schoot in de lach.

De bitch wilde graag weten hoe lang deze ellende nog ging duren, dus vroeg ik aan Justin hoe lang moet ik nog?  Nog 15 seconden en dan zit je er 2 minuten in.
“Dan ga ik er ook direct uit” riep de bitch direct. Het was lang genoeg geweest, voor mijn lijf en mijn hoofd.

Toen ik uit het ijsabd kwam, met hulp( want hoe kom je charmant die ton uit 😉) scheen de zon heerlijk en mochten we opwarmen in de zon op het grasveld in tuin van Justin.
Het was echt heel bijzonder, want mijn lichaam was zo snel warm, alleen mijn handen waren ijskoud, alsof ze in een ijsbad hadden gezeten( duh😉).
Daarna was ik heel alert van mijn hele lichaam. Van het puntje van mijn voeten tot mijn hoofd, ik voelde alles heel alert en tegelijkertijd was het ook heel rustig. In de auto naar huis vond ik alle kleuren veel helderder, en vroeg mijn broertje wat ik gesnoven had.

Groei

In de dagen die erop volgden werd het feit dat ik een ijsbad gezeten had een katalysator voor groei.
Toen ik dacht aan zwemmen in koud water, ontstond er veel vertrouwen.
Als ik 2 minuten in een ijsbad kan zitten, dan kan ik zeker zwemmen in koud water.
En zo weet ik dat er nog meer katalysator momenten gaan komen, omdat ik dat ook had toen ik twee weken alleen op Bali was, en toen ik een vuurloop deed.

Transformatie door middel van een ijsbad?

Ik kan het iedereen aanraden. Justin hanteert hele normale prijzen, omdat het zijn missie is om mensen vaker in een ijsbad te krijgen. Net zoals je elke maand naar de sauna gaat, een massage laat doen, kan je bij hem elke week / maand terecht voor een ijsbad.

Justin is heel relaxed en geeft professionele tips en begeleid je voor en tijdens het traject.
Echt een aanrader. Hij vroeg ons ook of we nog een keer in een ijsbad zouden willen. Ik zei meteen ja, want de volgende keer weet je beter wat je kan verwachten en kan ik me volledig te focussen op mijn ademhaling, en hoeft de bitch niet langs te komen 😉

Wil jij wel transformeren, maar zie je een ijsbad niet zitten? Kijk hier voor meer opties…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *