Een van de grootste geheimen, waardoor je direct gelukkiger wordt. 

Een van de grootse successen die je jezelf kan aanleren is het stoppen met oordelen. Waarom doen we dat toch de hele dag door? Jezelf beoordelen en het oordelen over andermans leven? Het heeft te maken met de lessen die we belangrijk vinden voor onszelf en anderen.
Volgens welke regels moet iemand leven? Wat is goed en wat is slecht? Iedereen heeft hier ander antwoord op. Voor de een is de regels volgen goed, en voor de ander is jezelf eerst helpen goed.

Wat als je je zou kunnen bevrijden uit deze gevangenis van regels?

We kennen namelijk allemaal het voorbeeld van iemand die in de gevangenis zat voor het stelen van een brood, om zijn gezin te kunnen voeden. Is deze man slecht? Vele zullen zeggen ja, want hij steelt. Sommige zeggen, nee want hij kan niet anders. Anders gaat zijn gezin dood, dus hij moet wel stelen, om te kunnen overleven.
Zie je je nu al in dat het oordelen over iemands leven nog niet zo makkelijk is.

Ik wil je een ander voorbeeld geven. Er zat een man in de bus, met drie hele drukke kinderen. Die kinderen waren aan het roepen en rennen in de bus. Een vrouw in de bus, draaide zich om naar de man en zei: kan jij je je kinderen niet onder controle houden? Zeg dat ze wat rustiger moeten doen. De man keek haar aan en zei: sorry mevrouw, het zit zo we komen net uit het ziekenhuis waar we te horen hebben gekregen dat mijn vrouw, de moeder van mijn kinderen, is overleden. Dus ik weet niet goed hoe ze zouden moeten reageren, maar ik denk dat het er gewoon even uit moet, vandaar dat ze wat drukker zijn dan normaal. De vrouw zei ooh dat wist ik niet, laat ze maar spelen. Ze schaamde zich, dat ze direct had geoordeeld, ipv eerst open, interesse had getoond.

Wat je kan doen om te stoppen met oordelen? Leg ik hieronder uit, aan de hand van een leuk stappenplan. De ingrediënten van dit stappenplan: Nieuwsgierigheid, geduld en plezier in het veranderen van jouw kijk op de situatie.

Wat kan jij doen om te stoppen met oordelen?
1) Herken het als je oordeelt.
2) Stop het oordelen in je hoofd.
3) Wees nieuwsgierig, sta open voor het verhaal.
4) Reageer op een manier die bij deze situatie past.
5) Bedenk op welke manier je vroeger zou reageren, en wat voor resultaat dat had, en wees dankbaar dat je dit niet gedaan hebt.

Voorbeeld:
1) Ik ben boos op mijn collega, omdat ze te laat is. Ze is al vaker te laat geweest. Ik ben altijd op tijd. Ik ga als ze er is direct iets van zeggen.
2) STOP STOP STOP, misschien is er wel een reden voor, dat ze te laat is.
3) Hallo Debora, hoe gaat het met je?
Pff het ging helemaal niet goed, mijn band van mijn fiets was lek en ik ben helemaal komen lopen. Fijn dat je het even vraagt.
4 & 5) Ik zou vroeger boos en geïrriteerd hebben gereageerd, wat tot meer onbegrip en irritatie had geleid, en wat ervoor gezorgd had dat we beide een vervelende, geïrriteerde werkdag hadden. Nu reageer ik op een rustige en aardige manier, en hebben we beide meer begrip voor elkaar, en hebben we allebei een fijne werkdag.

Voorbeeld 2:
1) Ik kom thuis in een rommelig huis. Ik ben meteen geïrriteerd, want een opgeruimd huis is een gezellig huis. Mijn man weet dat, dus waarom is het een rommeltje? Ik denk dat hij geen rekening met mij gehouden heeft, anders had hij het wel opgeruimd.
2) STOP STOP STOP, misschien is er wel een reden voor dat het huis niet is opgeruimd.
3) Ha liefje, wat heb je allemaal gedaan vandaag?
Ik ben de hele dag bezig geweest met het verven en opknappen van onze nachtkastjes, omdat jij had aangegeven dat die wel een likje verf konden gebruiken. Ik ben de tijd helemaal vergeten, ik was al aan het opruimen. De nachtkastjes staan boven, wil je ze even zien? Daarna ruim ik alles op hoor.
4 & 5) Ik zou vroeger mijn man direct afsnauwen, waardoor hij ook chagrijnig reageert, en we beide een vervelend gevoel aan de avond overhouden. Nu reageer ik op een rustige manier en kom ik erachter dat deze troep het resultaat is van twee prachtige nachtkastjes, het gevolg is dat we een super gezellige en romantische avond hebben en de troep? Die hebben we samen zo opgeruimd.

Heel vaak oordeel je direct, terwijl je niet weet wat het verhaal erachter is. Als je nieuwsgierig reageert en open blijft voor de anderen, dan kom je erachter dat je doordat je direct oordeelt, jezelf en de ander te kort doet. Ik ben heel benieuwd of jij dit stappenplan gaat toepassen en wat het je gaat opleveren…

Heel veel liefs, Saskia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *