Ze stond voor de groep mensen en keek ze een voor een aan, gaf een knikje naar haar rechterhand achter de computer en begon vol enthousiasme te vertellen. Vijftien minuten later nam ze het grote applaus in ontvangst. Een van de grootste angsten van de meeste mensen is spreken voor een groep. Ze zijn bang voor een blackout, bang om uitgelachen te worden, bang voor wat anderen wel niet van ze denken, hebben last van faalangst en verrassend hebben er ook mensen angst voor succes.

Mensen veranderen niet graag. Het zit in ons reptielenbrein om lekker veilig te blijven, in onze comfortzone. Tegelijkertijd wil je ware zelf groeien, ontwikkelen en gelukkig zijn. Dit kan voor conflicten zorgen. Want wat als je tegelijkertijd twee tegenstrijdige dingen wilt. Welke wint er dan van de ander?
Terug naar de dame voor de groep mensen. In dit geval was het een dame van 8 jaar oud. Ze vertelde een verhaal over haar gezin. Dit als voorbereiding op de al zo beruchte spreekbeurt, die het jaar erop gehouden moest worden.
Van te voren was ze heel erg zenuwachtig, dacht ze dat ze het niet kon en zag ze er erg tegenop.
Veel mensen denken dat het gewoon een kwestie is van er gaan staan, en een praatje houden. Zo moeilijk kan het toch niet zijn. Gelukkig had ze mij als leerkracht, en heb ik haar begeleid naar een succeservaring. Wat veel mensen namelijk niet weten is dat een goede speech uit 4 dingen bestaat.
Als eerste is voorbereiding alles. Waar wil je naar toe? Veel mensen hebben geen idee als ik ze deze vraag stel. Wat is die stip op je horizon? Als je geen richting invoert in je tomtom, dan is de kans heel klein om er ooit te komen. In het geval van mijn 8 jarige dame, kwam het neer op de volgende vragen: Wat wil je vertellen? Gebruik je wel of geen PowerPoint? Welke attributen neem je mee?

Als tweede is het heel belangrijk om te kijken welk verhaal je over jezelf vertelt. Als je al je hele leven hoort dat je verlegen bent, dan ga je je uiteindelijk waarschijnlijk ook zo gedragen. Dat is niet wie je bent, maar alleen het verhaal dat je jezelf vertelt.
Als jij elke dag tegen jezelf zegt; Ik kan mijn dromen waarmaken, ik neem de acties die ervoor nodig zijn, ik ben succesvol. Dan heb je een heel ander leven als je elke dag tegen jezelf zegt; waarom overkomt mij dit weer, waarom moeten ze altijd mij hebben. Ik ben een loser.
Terug naar mijn 8 jarige leerling. Vooraf dacht ze dat ze het niet kon. Dat zei ze ook tegen zichzelf in haar hoofd. Ik kan dat niet, daar ben ik te verlegen voor. Totdat ik haar een ander verhaal liet vertellen, namelijk; ik kan een praatje houden voor een groep, want ik ben goed voorbereid en ik krijg hulp als ik dat nodig heb.

Het derde aspect is je omgeving. Als jij echt het beste uit jezelf wilt halen, dan heb je een omgeving nodig die je steunt. Mensen die je begrijpen, die je steunen, je helpen groeien, stimuleren en prikkelen om verder te komen.
In het geval van de speech, een vriendin die je helpt als je het even niet meer weet. Ze oefent van te voren met jou en geeft je adviezen, waardoor je nog beter wordt.

Het allerlaatst aspect is wellicht een van de belangrijkste voor jou. Het gebruik van je lichaam. Op het moment dat je iets spannend vindt, kan je lichaam in een stress toestand gaan. Je bent hyper alert, je hart gaat sneller kloppen, je gaat sneller adem halen en het zweet breekt je uit. Een aantal dingen die je van te voren kan doen, om dit moment te voorkomen, is je lichaam in zetten. Maak je lichaam groot, ga met je armen in de lucht staan en zet een glimlach op je gezicht. Dit is de overwinnaarshouding. Zelfs blinde mensen die een wedstrijd wonnen, namen deze houding aan. Het zit in onze natuur. Mocht je toch last hebben van de stress toestand, haal dan een keer diep adem in, houd vast, houd vast, houd vast, en blaas uit. Door het ontspannen van je ademhaling, ontspan je hartslag, en daar word je rustig van.

Even terug naar mijn 8 jarige dame. Die liet ik 1 minuut voordat haar speech begon lekker springen op de gang, met natuurlijk een van haar lieve vriendinnen uit haar omgeving. Wat ervoor zorgde, dat ze in een actieve houding de klas binnen kwam, en direct kon beginnen, vanuit een powerhouding, ipv een onzekere houding.

Terug naar jou; Wat wil jij echt? Waar wil jij naar toe? Wat is jouw stip op je horizon? Wellicht wil je met meer zelfvertrouwen door het leven gaan, meer liefde voor jezelf voelen en ga je nu eindelijk het leven, leven dat jij echt wilt. Ik weet dat er meer in jou zit, dan je op dit moment laat zien. Is het tijd om ervoor te gaan? Als ik jou ergens mee kan helpen, laat het me weten.

Liefs Saskia

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *