In sommige landen binden ze olifanten vast met touwen. Een grote olifant kan heel makkelijk loskomen, want het is een simpel touwtje. Toch doet de volwassen olifant dat niet. Waarom? De kleine olifantjes binden ze al vast aan touwen. De kleine olifant probeert alles, maar hij komt niet los. Geleidelijk groeit de olifant op, wordt sterker, maar toch probeert hij nooit om weg te komen, omdat hij gelooft dat hij het touw niet los kan maken. De reusachtige sterke volwassen olifant wordt ook vastgehouden door slechts een klein touw, gebonden aan zijn voorste been. Deze sterke olifant kan zich elk moment bevrijden, maar dat doet hij niet, omdat hij gelooft dat dit onmogelijk is.

Wat is jouw touw?

Welke beperkte overtuigingen geloof jij nu nog steeds, terwijl ze al lang niet meer passen?

Ik kan …. niet.
Dat is onmogelijk.
Ik ben niet goed genoeg.
Ik ben verlegen, dus durf ik niet…
Wie zit er nu op mij te wachten?

De vraag is niet of je iets wel of niet kan.
De vraag is: denk jij dat je het kan of niet?
Als je zou denken ik kan niet goed, ontstaat er al ruimte.
Ruimte om het te leren. Want zeg nou eens eerlijk. Kon jij in een keer fietsen? Nee dat hebben we geleerd. Heel vaak ging het niet goed. We hebben les gehad, zijn bij de hand genomen, hebben vaak gefaald, zijn gevallen. Wat als we na 1 of 2 fietsen hadden gezegd: ik kan dat niet, ik kan niet fietsen! Dan had je het nooit geleerd!
Welke negatieve verhalen vertel jij jezelf? Welk verhaal wil je jezelf vertellen? Als de volwassen olifant een ruk aan het touw geeft, is hij vrij, kan hij alles doen! Alleen hij doet het niet, omdat hij DENKT dat hij niet kan. Wat kan jij allemaal niet, omdat jij DENKT dat je het niet kan.

Liefs Saskia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *